machiavelli.ro

administratie.ro

edumanager.ro

medicalmanager.ro

mineritmodern.ro

directorit.ro

   Comunicare politica / Vineri, 06 Iunie 2014

Antal Arpad (UDMR): “Consilierii maghiari vorbesc în limba lor maternă pentru că legea le dă acest drept”

antal_arpad.jpgPrimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR) consideră nejustificată reacţia liderului PSD Covasna, Horia Grama, faţă de decizia consilierilor de etnie maghiară din municipiu de a se exprima în limba lor maternă în cadrul şedinţelor, subliniind că acest drept le este conferit prin lege.
Antal Arpad a declarat joi că, potrivit Legii administraţiei publice locale, consilierii locali aparţinând minorităţilor naţionale îşi pot folosi limba maternă în şedinţe, dacă în localitate ponderea minorităţii depăşeşte 20% din populaţie, iar primarul are obligaţia de a asigura traducerea în limba română.

'Nu cred că este un lucru normal ca cineva să fie deranjat de faptul că altcineva respectă legea. Nu se întâmplă nimic altceva decât faptul că aleşii locali de etnie maghiară uzează de un drept care le este dat de Legea administraţiei publice locale (...) Este obligaţia primarului, conform legii, să rezolve problema traducerii, ceea ce s-a întâmplat, avem un traducător oficial (...) Deci, nu se întâmplă altceva, decât că se respectă legea şi în mod normal nu ar trebui să deranjeze pe nimeni acest lucru. Este o altă întrebare: de ce nu s-au folosit şi până în prezent consilierii maghiari de acest drept, dar nu cred că este o problemă a PSD', a declarat Antal Arpad.

El a mai spus că, după părerea sa, în România toate minorităţile naţionale ar trebui să se folosească de dreptul de a-şi utiliza limba maternă în spaţiul public, iar statul român ar trebui să asigure fonduri suplimentare autorităţilor locale care angajează traducători. 'Da, multiculturalitatea costă, iar statul nu dă acum nimic în plus pentru traducător (...) Eu nu vreau să dau indicaţii, dar cred că toţi ar trebui să se folosească de dreptul pe care îl au prin lege de a-şi folosi limba maternă', a mai spus Antal Arpad.

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama a declarat recent că ia în calcul posibilitatea de a retrage cei doi reprezentanţi din Consiliul Local Sfântu Gheorghe, după decizia consilierilor maghiari de a nu mai vorbi în limba română nici la şedinţele în plen şi nici la cele din comisii. Horia Grama e de părere că aleşii locali maghiari nu "uzează", ci "abuzează' de lege, refuzând să mai vorbească în limba română.

'Totuşi, limba oficială este limba română (...) Legea administraţiei locale nu obligă la utilizarea limbii materne, ci dă posibilitatea, dar ceea ce se întâmplă în Consiliul Local Sfântu Gheorghe e un abuz de drept, e o sfidare (...), o lipsă de respect', a spus Horia Grama.

El i-a acuzat pe liderii comunităţii maghiare de faptul că 'cultivă dispreţul şi aversiunea' faţă de limba română şi România, iar exemplul lor este preluat şi de tânăra generaţie.

Primăria Sfântu Gheorghe plăteşte de mai mulţi ani un traducător pentru şedinţele în plen ale Consiliului Local, unde comunitatea românească este reprezentată de doi consilieri PSD şi doi ai PNL. De luna trecută, s-a introdus traducere simultană şi în şedinţele de comisii, unde, de regulă, sunt 4-5 consilieri maghiari şi 1-2 români.

Anul trecut, consilierul judeţean Kulcsar Terza Jozsef (Partidul Civic Maghiar) a anunţat că nu va mai vorbi în limba română la şedinţe, uzitând de dreptul conferit de lege de a-şi folosi limba maternă. El a cerut preşedintelui Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, să facă traducerea în limba română, iar acesta s-a conformat. AGERPRES

Alte articole din Comunicare politica

focality


 
Newsletter

Idei pentru Lideri
Citate de Abraham Lincoln pentru comunicatori lincoln_abraham.jpg
Cel mai cunoscut preşedinte al Statelor Unite din secolul al XIX-lea, Abraham Lincoln, a fost izvor de inpiraţie pentru mulţi comunicatori timp de aproape două secole.
Pentru a aminti de înţelepciunea celui care a spus că “Votul este mai puternic decât glonţul”, PR Daily a “tradus” câteva dintre citatele care-l au ca autor pe cel de-al 16-lea preşedinte american.
Citatul saptamanii
Henry Ford - “Când totul pare a-ţi fi împotrivă, aminteşte-ţi că avionul decolează împotriva curentului, nu pe direcţia lui”
ford_henry.jpg
Interviu
Jacques Séguéla: “Publicitatea este o meserie a iubirii, nu o meserie a banilor” seguela_jacques.jpg
Jacques Séguéla, cunoscut drept guru-ul publicităţii franceze, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că publicitatea nu este o meserie care are drept scop banii, ci este un domeniu al iubirii şi pasiunii pentru creativitate.
Cu câteva zile înainte de a împlini 80 de ani, Séguéla a participat la Forumul de Afaceri Regional Franţa - Europa de Sud-Est care s-a încheiat miercuri la Bucureşti.
Cartea saptamanii
”Cei care schimbă”: o carte despre cum gândesc, decid și acționează antreprenorii români care au reușit în lupta cu multinaționalele cei-care-schimba.jpg
”Cei care schimbă”, noua apariție editorială de la Publica, este prima carte care vorbește despre mecanismele și procesele de decizie ale primei generații de antreprenori români de după deșertificarea comunistă.
Mona Dîrțu și Andreea Roșca desăvârșesc cei 20 de ani petrecuți în presa de business cu o carte care desparte apele mediului de afaceri din România. ”Cei care schimbă” jocul ne prezintă poveștile acelor antreprenori români care au ales lupta în detrimentul cârdășiei, atenția pentru clienți în schimbul contractelor cu statul și pasiunea în locul șmecheriei. Istoriile City Grill, MedLife, Betty Ice, Dedeman, Fan Courier, Mobexpert și Bitdefender sunt cele care țes zestrea ADN-ului antreprenorial românesc de calitate.
Site-ul saptamanii
Portal EURES va fi lansat în 2014 EURES_new_website.jpg
EURES, portalul dedicat mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă, va fi supus unei transformări la începutul anului 2014.
Portalul va avea o nouă aplicaţie „CV Online”, funcţii de căutare îmbunătăţite, un nou design grafic şi de interacţiune şi va fi mai uşor de folosit.
das-instalatii.ro

Afisari
counter