machiavelli.ro

administratie.ro

edumanager.ro

medicalmanager.ro

mineritmodern.ro

directorit.ro

   Carte / Luni, 02 Iunie 2014

Grigore Arsene: “Bookfest, corespondentul în literatură al Festivalului Enescu, al TIFF şi al Festivalului de Teatru de la Sibiu”

arsene_bookfest2014.jpgCea de-a IX-a ediţie a Bookfest, desfăşurată între 28 mai şi 1 iunie, şi-a închis, duminică, porţile, la Romexpo, fiind caracterizată de organizatori ca aflându-se pe trendul ascendent al acestui salon internaţional de carte.
"Este o ediţie pe trendul ascendent al Salonului Internaţional de Carte de a deveni un eveniment important alături de celelalte evenimente pe care le are România în teatru, film şi în muzică, corespondentul în literatură al Festivalului Enescu, al TIFF şi al Festivalului de Teatru de la Sibiu", a declarat Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER).

Arsene a spus că AER a "învăţat multe din ediţiile precedente". "Am încercat să eliminăm lucrurile care parazitau târgul, în aşa fel încât contactul dintre cei care produc cărţi şi public să fie mai bun şi rezultatele s-au văzut: am avut mai puţine spaţii de lansare şi atunci, miercuri şi joi, în zile mai slabe, am avut evenimente importante care au atras public", a menţionat preşedintele AER.

El consideră că "s-a văzut că există un public constant şi unul care vine, deci tineri şi copii, iar Bookfest junior, organizat în acelaşi timp cu Bookfest, a arătat că prezenţa copiilor aici este importantă şi că ne putem crea cititori".

În ceea ce priveşte prezenţa Poloniei ca ţară invitată a acestei ediţii, Arsene a afirmat că aceasta "a avut o activitate intensă de un an, pentru a pregăti această prezenţă, cu inteligenţă şi tenacitate şi nu cu fonduri foarte mari a făcut un lucru nemaipomenit". "Dacă număraţi câte cărţi s-au tradus din literatura poloneză în ultima vreme, probabil că veţi fi surprins. Cei mai buni autori polonezi, soţia lui Lech Walesa, Danuta, care a fost aici ş.a.m.d. Ei au creat evenimente. Sigur, în principal cu carte, dar nu numai. Au creat discuţii, schimburi de idei şi eu cred că aşa cum s-a întâmplat şi cu celelalte ţări invitate. Prezenţa Poloniei va crea în anii următori o serie de oportunităţi de contacte, de traduceri într-un sens şi în celălalt", a explicat Arsene.

Preşedintele AER nu a dezvăluit numele invitatului ediţiei următoare, afirmând că "sunt discuţii avansate, care vor continua". "Probabil, vom încerca să aducem toate ţările din spaţiul european cu care colaborăm şi la care noi am fost ţară invitată", a mai spus Grigore Arsene.

La Bookfest au fost prezente, cu cărţi noi sau, de cele mai multe ori cu reeditări, nume mari ale culturii române, printre care: Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici, Neagu Djuvara, Lucian Boia, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Vladimir Tismăneanu, George Banu, Ioana Pârvulescu, Florin Iaru, Mircea Daneliuc, Emil Brumaru, Ion Bogdan Lefter, Livius Ciocârlie, Ileana Mălăncioiu, Bedros Horasangian, Marta Petreu, Daniel Cristea Enache, Gabriel Chifu, Andrei Cornea.

Nu au lipsit nume din sfera politicii româneşti, precum Marko Bela, care a lansat, sâmbătă, la Curtea Veche Publishing, un volum de convorbiri cu scriitorul maghiar Korossi P. Jozsef despre literatură, politică, societate, prezentat, printre alţii de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, principele Nicolae al României, care şi-a lansat cartea "Drumul spre casă", sau ambasadorul României în Israel, Andreea Păstârnac, cu cartea "Mitologie insulară" ş.a.m.d. De asemenea, o biografie a lui Vladimir Putin a fost prezentată, sâmbătă, la standul Corint, o carte interzisă în Rusia, semnată de Stanislav Belkovski. De altfel, preşedintele Federaţiei Ruse a fost prezent, într-un fel sau altul, în tot târgul, şi alte edituri oferind cărţi având ca subiect celebrul personaj.

RAO a lansat, vineri, o biografie a lui Winston Churchill, de Michael Shelden, prezentată de şeful SRI, George Cristian Maior, cel care a scris şi un cuvânt înainte al cărţii, iar celebrul analist american Robert D. Kaplan, prezent printre vizitatorii Bookfest, a preferat speech-ului o bere la restaurantul din târg şi a ales să acorde autografe, după lansarea volumului său "Răzbunarea geografiei".

De asemenea, Editurile Humanitas Multimedia, Humanitas, Humanitas Fiction, Arthur, Corint Junior, Curtea Veche Publishing, Nemira, Paralela 45, RAO, Vellant au oferit copiilor, drept cadou de 1 iunie, prima ediţie Bookfest Junior, patru zile de lansări de carte pentru aceştia, dar pentru şi adolescenţi, întâlniri cu autorii şi, mai ales, ateliere de neuitat de desenat şi de teatru.

Anul acesta, Polonia a fost ţară invitată la Bookfest, sub sloganul "Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel", Institutul Polonez prezentând o serie de manifestări menite să promoveze literatura polonă şi să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani şi clasici polonezi. În acest context, Curtea Veche Publishing a lansat, joi, volumul autobiografic "Visuri şi secrete", de Danuta Walesa, soţia fostului lider legendar al "Solidarităţii" şi preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, Emil Hurezeanu prezentând la eveniment cartea, alături de autoare şi de Piotr Adamowicz, Leszek Bialy şi Ştefania Nalbant.

Deşi accesul la Bookfest a fost gratuit, cititorii nu s-au înghesuit să participe, abia începând de sâmbătă înregistrându-se atmosfera specifică altor ediţii ale evenimentului.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2014 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

Proiect co-finanţat de Ministerul Culturii şi realizat cu sprijinul Bursei de Valori Bucureşti, Kredyt Inkaso şi XTB, Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. AGERPRES

Alte articole din Carte

focality


 
Newsletter

Idei pentru Lideri
Citate de Abraham Lincoln pentru comunicatori lincoln_abraham.jpg
Cel mai cunoscut preşedinte al Statelor Unite din secolul al XIX-lea, Abraham Lincoln, a fost izvor de inpiraţie pentru mulţi comunicatori timp de aproape două secole.
Pentru a aminti de înţelepciunea celui care a spus că “Votul este mai puternic decât glonţul”, PR Daily a “tradus” câteva dintre citatele care-l au ca autor pe cel de-al 16-lea preşedinte american.
Citatul saptamanii
Henry Ford - “Când totul pare a-ţi fi împotrivă, aminteşte-ţi că avionul decolează împotriva curentului, nu pe direcţia lui”
ford_henry.jpg
Interviu
Jacques Séguéla: “Publicitatea este o meserie a iubirii, nu o meserie a banilor” seguela_jacques.jpg
Jacques Séguéla, cunoscut drept guru-ul publicităţii franceze, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că publicitatea nu este o meserie care are drept scop banii, ci este un domeniu al iubirii şi pasiunii pentru creativitate.
Cu câteva zile înainte de a împlini 80 de ani, Séguéla a participat la Forumul de Afaceri Regional Franţa - Europa de Sud-Est care s-a încheiat miercuri la Bucureşti.
Cartea saptamanii
”Cei care schimbă”: o carte despre cum gândesc, decid și acționează antreprenorii români care au reușit în lupta cu multinaționalele cei-care-schimba.jpg
”Cei care schimbă”, noua apariție editorială de la Publica, este prima carte care vorbește despre mecanismele și procesele de decizie ale primei generații de antreprenori români de după deșertificarea comunistă.
Mona Dîrțu și Andreea Roșca desăvârșesc cei 20 de ani petrecuți în presa de business cu o carte care desparte apele mediului de afaceri din România. ”Cei care schimbă” jocul ne prezintă poveștile acelor antreprenori români care au ales lupta în detrimentul cârdășiei, atenția pentru clienți în schimbul contractelor cu statul și pasiunea în locul șmecheriei. Istoriile City Grill, MedLife, Betty Ice, Dedeman, Fan Courier, Mobexpert și Bitdefender sunt cele care țes zestrea ADN-ului antreprenorial românesc de calitate.
Site-ul saptamanii
Portal EURES va fi lansat în 2014 EURES_new_website.jpg
EURES, portalul dedicat mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă, va fi supus unei transformări la începutul anului 2014.
Portalul va avea o nouă aplicaţie „CV Online”, funcţii de căutare îmbunătăţite, un nou design grafic şi de interacţiune şi va fi mai uşor de folosit.
das-instalatii.ro

Afisari
counter